Att skaffa höns
Varför skaffa höns?
Hönsen är ett ett mycket trevligt djurslag, och anledningarna till att man skaffar höns kan vara många! Kanske är man ute efter ägg eller kött för husbehov, ett trevligt sällskap i trädgården eller så kan man grotta ner sig i rasavel och genetik! Oavsett varför man överväger att skaffa höns, så kan jag nästan garantera att man kommer bli nöjd!
Hedemorahöns ur genbank
Blandrashöns
Att tänka på:
Innan man skaffar sina första hönor finns det några saker man bör tänka på! Först bör man kolla upp om man behöver ha tillstånd för att få ha höns. Bor man inom tätbebyggt/detaljplanerat område kan man behöva söka tillstånd hos kommunen, men en del kommuner tillåter att man håller x antal hönor utan tillstånd. Reglerna varierar mellan kommunerna, och lika så avgiften för att söka tillståndet, så kontakta din kommun för att få reda på vad som gäller där du bor.
Sedan tycker jag att man ska fundera över varför man vill skaffa höns. Vill man ha mycket ägg? Mycket kött? Både ägg och kött? Hjälpa till med bevarandearbete av lantras? Sällskap i trädgården? Lugna och tama höns som barnen kan klappa? Ja, anledningarna kan som sagt vara många, men det blir betydligt lättare att välja hönsras om man vet vad man vill ha ut av hönsen!
En tredje sak som kan vara bra att tänka på är att det blir en del strö och gödsel som måste tas omhand, och att fodret kan locka till sig råttor. Har man möjlighet att kompostera gödseln eller sprida i trädgårdsland och liknande så är det ju perfekt! Bor man däremot på liten tomt med grannar tätt inpå så kanske det inte är möjligt, och då bör man ha en plan för hur man löser det. Som sagt kan även råttor bli ett problem, något man bör förebygga genom god foderhantering med begränsad mängd spill och foder som ligger åtkomligt för skadedjur.
Slutligen kan det vara klokt att fråga eventuella grannar om de tycker att det är okej om man skaffar tupp. Man behöver givetvis inte ha tupp, men vill man ha det så galer den ju en del, och kan vara onödigt att skada grannsämjan på grund av en sådan sak.
Hönshus
När man väl bestämt sig för att skaffa höns så behöver man ett hönshus, samt en hönsgård. Storlek och utformning beror ju på hur många höns man ska ha, av vilken ras samt för vilket ändamål. Ser man till djurskyddslagen så får man hålla ca 7 stora höns eller ca 9 dvärghöns per kvadratmeter, något som är orimligt många, inte minst i en hobbybesättning! Får ofta frågor om hur många höns som är lagom per kvadrat, men brukar säga att det är för många olika parametrar som spelar in för att det ska gå att ge ett bra svar! Till att börja med så kan vi ju se till rasernas varierande storlek. Jämför man en Brahma som är uppåt 75cm hög med en Serama som är hög som en ölburk ungefär, så kan vi nog vara ganska överens redan där om att man kan ha fler Serama per kvadratmeter än man kan ha Brahma. Sedan spelar husets inredning in, för har man mycket inredning som stjäl golvyta så minskar hönsens yta att röra sig på! Slutligen så beror det på hönsens möjlighet till utevistelse vintertid. En del höns bryr sig inte om snön alls, men många tycker snön är mycket läskig och vägrar att gå ut om marken är vit. Då ska plötsligt alla hönor trängas på husets få kvadratmeter inomhus hela vintern. Det kan man lösa genom att ha tak på delar av hönsgården, utanför luckan, så att de får en snöfri yta att gå ut på. Sommartid går hönsen nästan bara in för att sova, så då kan man ha betydligt fler per kvadratmeter golvyta inne, men har man snörika vintrar och tror att dem kommer behöva gå inne hela vintern så bör man ha lite färre djur per kvadrat. Ska jag trots det försöka säga något generaliserande så skulle jag säga 1-6 djur per kvadrat, beroende på övriga faktorer, och att man lämpligast börjar med ett färre antal för att sedan utöka om man bedömer att det finns utrymme för det!
Antingen kan man köpa ett färdigt hönshus, eller bygga ett själv. Väljer man att köpa ett hus så avråder jag er från att köpa de allra minsta billiga husen, då kvalitén i flera av dem är bristfällig, och de är i minsta laget. Oavsett om man köper hus eller bygger själv, så är det klokt att skaffa ett hus som är lite större än man först tänkt sig, eftersom hönsen har en tendens att bli fler i takt med att intresset för dem ökar! Vill man bygga ett hönshus, så kan man antingen leta efter någon billig begagnad lekstuga, manskapsbod eller liknande, för att sedan inreda som hönshus, eller bygga ett hus helt från grunden!
Hönshuset behöver egentligen inte vara isolerat för hönsens skull, om man inte bor långt norrut, eftersom hönsen klarar kyla väldigt bra! Vissa raser kan dock vara känsligare än andra, exempel på sådana raser är raser med mycket stora kammar som riskerar att förfrysas. Jag föredrar dock att ha lite isolering i husen och hålla plusgrader i dem året om eftersom man då inte behöver var orolig för att vatten eller ägg fryser. Huset inreds med reden där hönsen lägger sina ägg. Det räcker med ett rede per ca fyra hönor. Skulle dock som minst rekommendera att ha två reden i ett hönshus, och lämplig storlek är (givetvis lite beroende på ras) ca 250*400*400 mm (kortaste sidan får ej understiga 240mm enl JBV bestämmelser). Sedan behöver hönsen en eller flera pinnar att sova på! Jag föredrar att använda 45*45 mm reglar som pinnar, eftersom de ger god anläggningsyta för bröstbenet när de sover. Runda pinnar med för liten diameter kan leda till krokiga bröstben, framförallt hos växande ungdjur. Under pinnen sätter man lämpligen en ”bajsbräda”, dvs en skiva som samlar upp allt nattens bajs. Sommartid, när hönsen nästan bara är ute dagtid så sparar man väldigt mycket tid på detta eftersom man bara behöver skrapa av bajshyllan, golvströet håller sig rent mycket längre tid!
Det kan även vara praktiskt med ett skåp i, eller i nära anslutning till hönshuset, där man kan förvara foder, strö mm. En sak som jag lägger stor vikt vid när jag inreder hönshus är att hålla golvytan fri, genom att sätta reden och övrig inredning på väggarna, tillräckligt högt upp för att hönorna obehindrat ska kunna utnyttja utrymmet under. Även foder och vattenautomater hängs upp och placeras så de ska ta så lite utrymme som möjligt.
Det är lag på att hönshus måste ha fönster, och om man har glasrutor i fönstret så måste man sätta ett nät framför rutan på insidan. När det kommer till lucka så föredrar jag en lucka som dras uppåt, eftersom man då kan anpassa längden på linan så den räcker ut utanför hönsgården. Då behöver man inte gå in i hönsgården och klampa runt i hönsbajs om man kommer hem i finskor eller liknande - det är bara att dra i snöret!
Hönsgård
För hönsgården gäller väl egentligen -ju större desto bättre! Men viktigast av allt är att den är rovdjurssäkrad. Nättak på gården är nästan ett måste, för förr eller senare kommer duvhöken på besök, och den tar gärna en höna eller två om den kommer åt! Jag brukar använda kycklingnät till mina gårdar, som kompletteras med två varv eltråd på utsidan nedtill för att hindra räven från att bita i nätet. OBS! att kyckling/hönsnät ej är tillräckligt starkt, så räven biter sig lätt igenom det! Vill man inte använda elstängsel så rekommenderar jag putsnät som är betydligt starkare, men inte lika följsamt och lättarbetat att sätta upp. Putsnätet bör fästas med kraftiga märlor eller montageskruv för att räven inte ska kunna slita loss det.
När jag byggt mina gårdar så har jag reglat upp som på bilden ovan, tryckinpregnerade stolpar som bankas ner i jorden, ett varv med tryckinpregnerade plank nedtill som figursågas efter marken, och så reglar jag upp taket med 1 m mellan reglarna för att det ska passa rullarna med nät som är 1m breda. Väggarna nätar jag med liggande våder, som skarvas med små buntband! Syns knappt till skillnad från om man haft en vågrät planka på mitten, men blir riktigt starkt! På plankan längs marken fäster jag 0,5m nät som viks ut på marken runt gården och täcks med jord. På så vis kan man lura räv och grävling, som försöker gräva men inte kommer in. De förstår inte att de måste backa och börja gräva en bit ifrån gården! Om man bor nära vatten eller tror att man kan komma att få problem med mink, iller, vessla eller hermelin så bör man använda putsnät överallt eftersom dessa djur kommer igenom mycket små hål, och biter ihjäl allt de kommer åt.
I övrigt så tycker jag absolut att man ska ha ståhöjd i hönsgården, och gärna några pinnar för hönsen att flyga upp till/buskar för dem att gömma sig under. Har man möjlighet att bygga ordentligt tak över en del av hönsgården närmast hönshusets lucka så är det jättebra, eftersom hönsen då gladeligen går ut även när det är dåligt väder ute! Lite byggplast/triofol kan vara en bra budgetlösning om man inte vill bygga regntätt tak.
Välja ras!
Nu har vi kommit till den ständiga frågan -Vilken ras ska jag välja?
Som jag nämnde i början så beror det helt på vad du vill ha ut av hönsen! Det finns stora höns, och dvärghöns. Det finns höns som lägger olika färg på äggen, allt från mörkaste brunt, till vitt, begie, grönt och turkost! Det finns raser som lägger mycket ägg, det finns raser som ger mycket kött, det finns kombinationsraser som både ger mycket ägg och kött. Det finns lugna raser, det finns hispiga. Det finns raser med benbefjädring, hätta och en uppsjö olika färger! Och såklart, blandraserna, som kan vara minst lika bra som de renrasiga djuren! Att beskriva alla raser här skulle ta alldeles för mycket tid, men fundera på vad du vill ha ut av dina hönor, och försök hitta en ras som passar dig! Vill du ha hjälp så är du varmt välkommen att höra av dig så kan jag föreslå raser utifrån dina önskemål!
När det väl är dags att skaffa hönsen så finns det egentligen tre vägar att gå!
1:
Köpa avelsägg och kläcka i äggkläckningsmaskin – Något som kan vara mycket spännande om man vill vara med från start och se dem kläckas! Man bör dock akta sig från att köpa billiga piratkopior som äggkläckningsmaskiner, och det gör att det blir rätt dyrt att skaffa en maskin om man inte har för avsikt att kläcka mycket i maskin. Att köpa in ägg som desinficeras innan de läggs i maskin är även bra om man är rädd för att få in sjukdomar i flocken, då det bara är ett fåtal sjukdomar som kan smitta genom ägget.
2:
Köpa kycklingar – ett bra alternativ om man vill se dem växa upp men inte vill investera i en äggkläckningsmaskin! Genom att handskas med dem kontinuerligt från att de är små så går det att få dem mycket tama om man vill det. Nackdelen är väl att det dröjer åtminstone fyra/fem månader innan de börjar lägga ägg, och de kräver lite mer pyssel och omvårdnad i början!
3:
Köpa unghöns/vuxna individer – Bra om man vill ha ägg direkt, och man vet vilket kön man får på djuren. Köper man osorterade kycklingar/kläcker själv så får man räkna med att i snitt 50% blir tuppar. Tuppar kan vara mycket svårsålda, och då måste man vara medveten om att man kan behöva slakta överskottet!